• Olympiáda v anglickom jazyku

          • Žiaci, ktorým sa darí v anglickom jazyku sa zúčasnili školského kola olympiády.

            Víťazi postupujú do okresného kola.

            1. kategória -             1. miesto S. Obert 6.r.

                                              2. miesto V. Laubertová 7.r.

                                              3. miesto N. Mozdíková 7.r.

            2. kategória -             1. miesto S. Šabíková  9.r.

                                              2. miesto V. Tóthová  9.r.

                                              3. miesto N. Debnárová 9.r.

          • Všetkovedko

          • Vedomostná súťaž

            Všetkovedko -  je veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími pre druhákov, tretiakov a štvrtákov na ZŠ.

             Konala sa  29.11. 2018 . Do súťaže sa mohli zapojiť deti na ktorejkoľvek škole na Slovensku.

             Súťažilo sa v troch samostatných kategóriách:

            • druháci súťažia v kategórii VŠETKOVEDKO 2
            • tretiaci súťažia v kategórii VŠETKOVEDKO 3
            • štvrtáci súťažia v kategórii VŠETKOVEDKO 4

            Tretiaci a štvrtáci mali 40 minút na zodpovedanie 30 otázok. Druháci za 40 minút odpovedali 24 otázok. Pri každej otázke našli ponúknuté štyri možnosti, pričom správna bola vždy len jedna z nich. Otázky boli zo všetkých oblastí, s ktorými sa doteraz stretli – prírodoveda, vlastiveda, slovenský jazyk a literatúra, matematika, anglický jazyk, hudobná výchova, výtvarná výchova, informatická výchova, dopravná výchova.

            Za každú správnu odpoveď získali 5 bodov. Za každú nesprávnu odpoveď stratili 2 body. Ak niektorú otázku nezodpovedali, dostali 0 bodov. Ak vyznačili na jednu otázku viac odpovedí, odpoveď  sa považovala za nesprávnu a stratili 2 body. Aby nemali vo výsledkoch záporné body, každý začínal s „bonusom“. Tretiaci až štvrtáci s bonusom 60 bodov, druháci s  bonusom 48 bodov.

            Do súťaže sa zapojili aj anši žiaci.

             

          • Návšteva divadelného predstavenia

          • Viete, kto je Gašparko? Predsa najväčší šibal a vtipkár zo všetkých šibalov. No iste neviete to, že Gašparko žije na svete už niekoľko rokov a v každej krajine ho dokonca volajú iným menom. V Čechách je to Kašpárek, na Slovensku Gašparko, Punch v Anglicku, Petruška v Rusku, Janči Paprika v Maďarsku. Gašparko je naozaj veselá kopa a nezbedný drzáň, ktorý sa ničoho nebojí . Gašparko je hrdina, keď sa mu to práve ráta. Gašparko je dobrák, keď si to vie zrátať. Gašparko je bystrý, viac než sa vám to ráta. Gašparka má každý rád, no doma ho nikto nechce mať. Gašparko je nesmrteľný! Gašparko vyzval Smrť na súboj! A bude to súboj na život a na smrť! A viete, čo sa stane, keď tento smelý jašo jedného dňa prekabáti samotnú Smrť? Dozvedeli sme  sa to  v dynamickej hudobnej groteske , kde nám herci  nitrianskeho divadla Karola Spišáka prerozprávali  veselý príbeh so šťastným koncom o smelom Gašparkovi, ktorý si získal srdcia všetkých detí. Dňa 7.11.2018 sme mali pekný kultúrny zážitok.

          • Halloween 2018

          •     Tak ako každý rok aj tentokrát sme si na 1. stupni pripomenuli dušičky naším obľúbeným spôsobom – tematickým halloweenskym vyučovaním. Bolo to piatok, 26. 10. 2018 - posledný deň pred jesennými prázdninami.

               Deti si už v predstihu kúpili kostýmy, alebo si ich dokonca doma pripravili. Na to sa asi najviac tešili. Tiež si nenechali ujsť dobroty, ktoré im Halloween pripomenuli.

               Nazaháľali samozrejme ani pani učiteľky. Tie si dopredu nachystali zábavné halloweenske úlohy. Aby ten deň nebol náročný, ale hlavne zábavný, prichystali pre deti dušičkové, ježibabovské, duchárske, či netopierske úlohy z matematiky, slovenského jazyka, angličtiny a tiež niečo pre šikovné ručičky na túto tému. Nechýbali ani prezentácie o Halloweene, kde si deti osvojili alebo zopakovali, čo tento sviatok znamená, kde a ako vznikol a ako si ho pripomíname.

               Keby náhodou niekto z vás nevedel ako to vlastne bolo, tak pripomenieme, že je to starý keltský sviatok “samhain” , pohanský začiatok nového roka, doslovný preklad – predvečer všetkých svätých, ktorý mal upokojiť alebo napodobniť zlých duchov. Deti najmä v anglicky hovoriacich krajinách chodia v maskách a pýtajú si sladkosť alebo vyparatia niečo zlé. - “Trick or treat” kričia pred dverami.

               Takže piatok 26. 10. sa naše deti do školy určite ponáhľali, a hlavne veľmi tešili. Niesli si so sebou dobroty, ktoré doma spolu s mamičkami nachystali, niektoré prišli z domu už prezlečené a nalíčené, iné sa prezliekli v škole. Keď zazvonil zvonček, už sa nevedeli dočkať strašidelného vyučovania.

               A tak to prišlo. Málokedy žiaci tak vzrušene čakajú na vyučovacie hodiny. Všetko prebehlo podľa plánu. Okrem halloweenskych pracovných listov sa naučili aj halloweenske pesničky, pozreli si videá a prezentácie a nadšene vypracúvali všetky nachystané úlohy. Odmenou dnes neboli pochvaly a jednotky, ale bol to dobrý pocit z tohto dňa a šťastné úsmevy všetkých detí, ktoré sa doma pochvália a nadšene budú rozprávať, aká môže byť škola zábavná a ako to niekedy v škole tak rýchlo ubehne…

               Búúú a tešíme sa zase o rok.

              

               

              

             

          • Svet okolo nás -dve tváre Kuby

          • Svet okolo nás – dve tváre

            Dňa 25.10.2018 sme sa vybrali do Levíc do kina Junior, kde nás už opäť čakali naši známy cestovatelia, ktorí opäť precestovali kus sveta a pripravili si projekciu o exotickej krajine. Tento krát nás zasvätili do tajov Kuby – ktorej sa hovorí aj perla Antíl, ostrovu žiarivej tropickej zelene, miešaných nápojov, preslávených cigár a prekrásnych pláži so žiarivým pieskom. Kuba je ostrov, kde život beží naplno aj napriek všetkým vonkajším úskaliam. Kuba je tvorená 4195 menšími ostrovmi. Rovnako aj ostatné ostrovy v karibskej oblasti aj Kubu celoročne ovplyvňujú vetry, ktoré sa nazývajú pasáty. Koncom leta a na jeseň sa v oblasti vyskytujú hurikány. Dozvedeli sme sa, že Kuba je najväčší štát Karibiku, cez more susedí so Spojenými štátmi americkými a Mexikom. Najbližšími ostrovnými štátmi sú Jamajka, Haiti a Bahamy. Kubánska republika je tiež jedna z posledných krajín sveta so socialistickým režimom. Hlavným mestom je najväčšie mesto Kuby, zhruba dvojmiliónová Havana, ktorá sa prezýva Paríž Karibiku. Kuba si vďaka svojej izolácii uchovala atmosféru menej uponáhľanej doby, doby, kedy bol život zložený z drobných ľudských radostí. Doby starcov na mori, doby Ernesta Hemingwaya, ktorý sa do Kuby vášnivo zamilovať. Čo nás asi najviac zaujalo bolo, že legendy o pirátoch prepadajúcich lode v Karibskom mori majú prekvapivo pravdivý a reálny základ. Medzi najslávnejších karibských pirátov patril Henry Morgan (kradol „v anglickom dres“), Francis Drake (kradol aj pre Anglicko) a ďalší.

            Kubu sme prešli od hlavného mesta Havany cez malebnú oblasť Viňales až po mesto revolucionárov Santiago de Cuba. Na konskom chrbte sa naši známy vydali na tabakovú plantáž a pozreli si aj ručnú výrobu svetoznámych kubánskych cigár, potopili sa do priezračných vôd Karibského mora v Zátoke Sviní a tiež si prezreli koralové útesy zblízka. Naši znám sa pozreli aj do očí žralokom. S miestnymi ľuďmi zažili jedinečnú atmosféru energického a farebného karnevalu a tiež si vyskúšali pohostinnosť miestnych v tzv. Casa particulares a spoločne s kubánskymi vedcami boli svedkami kladenia vajec morských korytnačiek.

            Kubá nás očarila. Ďakujeme za možnosť vidieť krásy Kuby očami našich cestovateľov. Tešíme sa opäť na ďalšiu exotickú krajinuJ

             

             

          • Exkurzia Kremnica - Žiar nad Hronom

          • Dňa 16.10.2018 sme s našimi žiakmi vybrali do Kremnice a do Žiaru nad Hronom na exkurziu. Na tejto exkurzii sa zúčastnili žiaci 2. stupňa s p. učiteľkami jednotlivých tried. Počasie nám prialo a bolo krásne slnečno po celý deň. Odchod nášho autobusu bol o 8.00. Naša prvá zastávka bola v Kremnici, kde nás už toto krásne mesto vítalo s farbami jesene okolitej prírody. Zaujímavosťou je, že Kremnica leží v srdci Európy a geografický stred Európy je vzdialený len 3 km. Našou prvou zastávkou bol Mestský hrad. Tvorí ho súbor stavieb zo 14. – 15. Stor. chránený dvojitým opevnením, na ktoré sa pripájajú jedny z najzachovalejších mestských hradieb na Slovensku. Ku kremnickému hradu sa viaže povesť o pávoch istej miestnej dievčiny, ktoré svojím varovným nočným škriekaním zachránili Kremničanov pred nepriateľskými husitmi chystajúcimi sa preliezť slabo strážené mestské múry a zmocniť sa drahocenných zlatých mincí uložených v pevnosti.

            Navštívili sme aj kostol Sv. Kataríny - Akustika v kostole sv. Kataríny a nainštalovaný koncertný organ RiegerKloss tvoria jedinečnú kombináciu, ktorá sa nikde inde na Slovensku nevyskytuje a umožňuje interpretovať najnáročnejšie umelecké diela na vysokej úrovni. Z vrcholu kostolnej veže sme mali možnosť vidieť krásny panoramatický výhľad na mesto a okolité hory. V priestoroch hradu sme mohli vidieť aj expozíciu venovanú archeológii.

            Tí, ktorí majú blízko k prírode, určite boli v nemom úžase po návšteve Kremnice. Za zmienku stojí, že Kremnické vrchy sú rajom pre bežkárov, začiatočníci i pokročilí si tu môžu užívať viac ako 50 km upravovaných bežeckých tratí.

            Následne sme sa autobusom presunuli do neďalekého mesta Žiar nad Hronom do krásneho Planetária. Súčasťou planetária je aj Hviezdna sála, kde sme sa mohli v kľude usadiť a vnímať nad svojimi hlavami krásu nášho vesmíru.

            Po krátkej prehliadke a možnosti si pozrieť slnko cez špeciálny ďalekohľad, sme sa vybrali do nášho autobusu, kde nás už čakal p. šofér. Po celodennom dni sme sa opäť vybrali späť domov plný zážitkov. Dúfame, že podobnú exkurzie si ešte v blízkej budúcnosti zopakujemeJ

             

             

          • Výchovný koncert VIKTOR

          • Dňa 24. septembra 2018 sa na našej škole uskutočnil výchovný koncert VIKTOR, ktorý pripravil pán Viktor Guľváš. Program bol venovaný problematike dnešných detí aj mládeže a mal nielen výchovný, ale aj zábavný charakter. Slušnosť, priateľskosť, pocit zodpovednosti a vzájomná tolerancia, to bolo základné motto programu. Žiaci sa doňho aktívne zapájali, zaspievali si a využili pri speve aj rôzne hudobno-pohybové hry. V programe bolo veľa pesničiek, pri ktorých si deti s chuťou zaspievali, ale sa aj aktívne zapájali  napodobňovaním či hádaním, a takto si nenásilnou formou zopakovali učivo. Pre veľký záujem si zopakovali cudzie jazyky v piesni Afrika. Program bol plný pesničiek s jednoduchými, veselými a ľahko zapamätateľnými textami a zároveň rytmickými a chytľavými melódiami. Bol to príjemný zážitok.

          • Cezpoľný beh

          • Do galérie Cezpoľný beh boli pridané fotografie.

            Majstrovstvá okresu v cezpoľnom behu sa konali dňa 26.9.2018 v Kalnej nad Hronom. Našu školu reprezentovali v behu na 3000 m: Patrik Krnčan, Patrik Kramár a Samuel Šipoš. Najlepší úspech dosiahol Samuel Šipoš, ktorý dobehol na 10. mieste z vyše 70 preterkárov.

          • Školský rok 2018/2019

          • Základná škola Mochovská 4 vo Veľkom Ďure 

            oznamuje rodičom a žiakom,

            že slávnostné otvorenie školského roka 2018/2019

            bude dňa 3. 9. 2018 o 8.hod. v telocvični ZŠ.

            Žiaci si donesú tašky, budú dostávať učebnice.

          • Letné prázdniny

          • Letné prázdniny začínajú dňa 2. júla 2018 a končia 1.9.2018. Slávnostné otvorenie nového školského roka bude dňa 3.9.2018. Želáme príjemné prežitie prázdnin.

          • Juniáles

          • Juniáles - slávnostné vyhodnotenie školského roka, rozlúčka s deviatakmi.

            28.júna 2018 sa konal v kultúrnom dome Juniáles. Pán riaditeľ školy Mgr. Ľudovít Frtús slávnostne vyhodnotil školský rok 2017/2018. Ocenil najlepších žiakov a udelil aj pokarhanie žiakom, ktorí porušili školský poriadok.Po vyhodnotení nasledoval rozlúčkový príhovor deviatakov a tanec , ktorý si pripravili. Diskotéka začala kultúrnym programom, ktorý si pripravili žiačky 1. stupňa- tančekmi. Zábava bola super!!!!

            https://youtu.be/zAyk_CIpWpA - Tanec deviatakov

            https://youtu.be/uW15RMQ0KRw - tanec

            https://youtu.be/l_RcdHzQq9M

          • Noc v škole

          • Noc v škole strávili naši žiaci 21.júna 2018. Zraz bol o 17,00 hod. Po príchode do školy  si každý zložil veci v telocvični a po zahájení sa začalo súťažiť na multifunkčnom ihrisku i v celom areáli školy. Boli pripravené rôzne zábavné a športové súťaže.( preťahovanie lanom,skok vo vreci, štafetový beh s metlou....)Po športových aktivitách sa vo veľkom opekalo.Po zotmení sa všetci presunuli do telocvične, kde nasledovala diskotéka. Niektorí si aj pospali, iní bdeli a klebetili až do skorého rána.

            https://youtu.be/aOLfpHyyKBQ

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje